Concertserie Beek - Sint-Bartholomaeuskerk - Beek bij Nijmegen
Collegium Musicum Den Haag
DIE KUNST DER FUGE

Johann Sebastian Bach

Collegium Musicum Den Haag
Claudio Ribeiro, klavecimbel & leiding

zaterdag 1 april 2017, 20:15 uur

Een simpel thema vormt het materiaal waarop Bach alle mogelijke fugatechnieken loslaat. Hij deed dat in navolging van een lange traditie van complexe contrapuntische werken die van Buxtehude via Frogerber tot Frescobaldi is terug te leiden. Bach noteerde de delen op vier balken, elk met een eigen sleutel, als gold het een vierstemmig vocaal werk: sopraan, alt, tenor en bas. Zo kon iedereen de afzonderlijke polyfone stemmen het beste volgen.
Met geen enkele aanwijzing over de bezetting behalve 'Fuga a 2 Clav' boven 2 van de fuga’s, zou het stuk gezien kunnen worden als een intellectueel bewijs van Bachs kunnen en niet bedoeld om uit te voeren. Collegium Musicum Den Haag kiest ervoor om het met verschillende instrumenten uit te voeren en het laatste – door Bach onafgemaakte deel – ook onaf te beëindigen.

Het barokorkest Collegium Musicum Den Haag onder leiding van maestro al cembalo Claudio Ribeiro is opgericht in 2006. De groep bestaat uit top-musici die allen zijn opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Het orkest wil het publiek een onvergetelijke muzikale ervaring bezorgen, waarbij “puur en eerlijk” wordt gemusiceerd en de directe kracht van de muziek tot de mensen spreekt. Het laat zich daarbij inspireren door de Collegia Musica uit de 18de eeuw, die in het koffiehuis speelden. Daar was een gesprek tussen musici en publiek mogelijk en na afloop werd er samen het glas geheven.

Toegang
€ 22,00; studenten en CJP t/m 27 jaar € 8,00. Reductiekaarten alleen verkrijgbaar bij de kassa in de kerk.

Bestel hier kaarten!

Kaarten zijn vanaf 18 maart ook verkrijgbaar bij:
Primera De Postkoets in Beek (geen pin, alleen contante betalingen)
Boekhandel Roelants (Van Broeckhuysenstraat) in Nijmegen